5 tips för snabbare utveckling av WordPress-tema

När jag utvecklar en webbplats i WordPress står temat (eng. theme, även kallat ”mall”) i centrum, eftersom allt i WordPress kretsar kring temat. Det är oftast också det som tar längst tid — ett komplett tema är väldigt omfattande.

Den senaste tiden har jag utvecklat flera WordPress-teman och har lärt mig ett par knep som spar mycket tid. Självklart är alla projekt olika, men …

Utgå från Underscores (_s)

Det här är det viktigaste tipset, som kommer bespara dig många timmar eller dagars arbete och frustration:

Utveckla aldrig mer ett WordPress-tema från grunden! Det finns många grundstommar som du kan använda för att spara flera arbetsdagar och få ett mer komplett och professionellt tema. Nu menar jag inte parent themes eller ramverk, utan ett ”färdigt” tema som är gjort för att vidareutveckla och snygga till precis hur som helst.

Jag har flera gånger använd Underscores, som är framtaget av Automattic och därför förmodligen är det bästa alternativet. Så här förklarar de själva hur fantastiskt det är:

It incorporates code and tough lessons learned from the best WordPress themes: Kubrick, The Sandbox, Thematic, Twenty Ten, Toolbox, Twenty Eleven … As each new default theme is released, _s will be reviewed and updated. … Likewise with every theme the WordPress.com Theme Team builds using _s. As we come up with new best practices and learn new lessons in our themes, all that code makes its way back to _s.

Jag hoppas att du blivit övertygad.

Färdigt innehåll för testning

Det är omöjligt att utveckla ett tema utan något innehåll på webbplatsen, men att skapa fejkade menyer, widgets, kategorier, etiketter och alla tänkbara varianter av innehåll tar lång tid. Som tur är finns det färdigt innehåll som du kan importera!

WP Test är en XML-fil med (nästan) allt innehåll som du behöver för att utveckla och testa dina teman! Du kommer förmodligen utbrista ”oj, ja, det hade jag inte tänkt på” flera gånger när du granskar ditt tema.

Generator för Custom Post Types

Om du utvecklar ett WordPress-tema som inte bara ska vara en blogg, kommer du förmodligen behöva skapa en eller flera custom post types. Det är inte alls krångligt om du använder en generator som skapar PHP-koden åt dig, exempelvis den här eller den här.

Duger det med ett child theme?

Ett ännu enklare sätt att utveckla ett tema på än att använda en grundmall som Underscores, är att skapa ett child theme. Då skapar du ett nytt tema som ärver utseende och funktioner från ett annat (kallat parent theme). Du blir förstås mer begränsad och bör välja ditt parent theme med omsorg, men det kan löna sig!

Temat som den här bloggen använder är ett (egenutvecklat) child theme till Twenty Twelve.

Instant WordPress (endast Windows)

Instant WordPress är ett fristående program som startar en webb- och databasserver med förinstallerat WordPress på din Windows-dator. Du får alltså en lokal utvecklingsserver väldigt enkelt och behöver inte ladda upp dina filer via ftp eller liknande för att testa. Mycket smidigt!

Avslutande tips

Utöver detta bör du förstås ta en titt i manualen och kanske läsa en uppdaterad bok om WordPress-utveckling. WordPress förändras ganska snabbt, och om du inte har utvecklat med det på länge, rekommenderar jag att du tar en titt på nymodigheterna som kan förenkla för dig.

En kommentar till “5 tips för snabbare utveckling av WordPress-tema”

  1. Tack för din tips. Jag har änvant Underscore som börjat ny teman och den är alldeles bra. Men nu ändrar jag till HTML5Reset därdör den är enkel att förstår än Underscore.

Kommentarer inaktiverade.