Smartphones ger sämre lösenord

Föreställ dig att lösenordet till ditt Facebook-konto är Bo4!p&kK=LsG. (Du har väl säkra och unika lösenord till alla dina konton, eller hur?) Nu har du köpt en smartphone och ska logga in för första gången. Vad gör du?

Jag gissar att du loggar in på Facebook på datorn och byter till ett enklare lösenord, ett som du snabbt och enkelt kan skriva in på din smartphones tangentbord.

På iPhone är det enklast att skriva tecknen a-ö (gemener) och mellanslag. För att få fram en uppsättning specialtecken måste du trycka på ”123” för att byta tangentbordslayout. För vissa specialtecken måste du byta ännu en gång genom att trycka på ”#+=”.

Tyvärr är det alltså lite besvärligare att skriva in säkra lösenord på smartphones (framförallt iPhone, Android är bättre på specialtecken), vilket får mig att dra en slutsats och göra en förutsägelse:

Kvaliteten på lösenord kommer försämras framöver, i takt med att pekskärmar används mer och mer. Lösenord kommer bestå av enbart bokstäver och inte vara tillräckligt långa.

Men du som vill ha hyfsat säkra lösenord som är iPhone-vänliga, tänk på detta:

  • Använd bokstäver med accenter och andra tecken, ex. áõêüß, som du snabbt får fram genom att hålla inne respektive bokstav på tangentbordet.
  • Håll inne tangenten ”123” och dra fingret till en siffra eller ett specialtecken och släpp för att komma tillbaka till ”ABC”-tangenterna direkt.
  • Kompensera för dålig variation mellan tecknen med extra långa lösenord, ex. så kallade pass phrases.

Har du tänkt på att det är besvärligt att skriva in lösenord på din smartphone? Har du några knep eller tankar om det? Dela gärna med dig i kommentarerna.

2 reaktioner till “Smartphones ger sämre lösenord”

  1. Jag använder LastPass för alla mina lösenord, och låter LastPass fylla i lösenorden med en bookmarklet. När jag genererar lösenord brukar jag generera minst 15 tecken med blandade teckentyper. Det funkar bra för mig, men kräver förstås ett säkert skydd på själva telefonen för annars kommer någon över alla mina lösenord om de kommer åt telefonen.

    1. Själv loggar jag faktiskt väldigt sällan in på webbplatser i mobilen, det är nästan uteslutande appar för mig. Då verkar det inte finnas något stöd hos exempelvis LastPass, åtminstone på iOS. (För Android har de tydligen hittat på ett sätt att logga in automatiskt även i appar.)

      Men min poäng kvarstår ändå, eftersom den överväldigande majoriteten inte använder verktyg som LastPass eller ens känner till att något sådant existerar.

Kommentarer inaktiverade.