Apple is Evil.

Uppdatering i september 2013: Det ser faktiskt ut som att Apple har gjort stora ansträngningar för att komma till rätta med de etiska problemen vid tillverkning av sina produkter.

Ur Wall Street-bloggen på Svenska Dagbladet:

I januari totalsågades Apple för övrigt av 36 kinesiska miljöorganisationer som menade att företaget fullständigt struntar i miljö- och säkerhetsfrågor på de arbetsplatser som kontrakteras. Av 29 granskade företag tog Apple hem jumboplatsen efter att ha misslyckats med att ens lämna svar på flera viktiga frågor.

– Apple bryr sig bara om pris och kvalitet och inte det miljömässiga och sociala ansvaret. På så sätt tvingar de leverantörer att ta genvägar för att få kontrakten, sade Ma Jun vid Institute of Public & Environmental Affairs.

Läser man på om Foxconn (som Apple anlitar för större delen av sin tillverkning), så ser man att det verkligen inte är ett trevligt företag:

 • En rapport liknar fabrikerna med arbetsläger med misshandel av anställda och olaglig övertid utan lunchraster
 • 2009 tog en ung man livet av sig efter att ha tappat bort en iPhone-prototyp (och blivit förhörd och misshandlad)
 • Under 2010 försökte 18 anställda ta livet av sig (4 överlevde)
 • De anställda får högre lön för att företaget ska se bättre ut, men istället minskas deras bidrag till mat och husrum

Apple fortsätter att anlita dem och har gjort för lite för att slippa undan stämpeln Evil:

He who passively accepts evil is as much involved in it as he who helps to perpetrate it. He who accepts evil without protesting against it is really cooperating with it. (Martin Luther King, Jr.)

Hur bra deras produkter än må vara, så vill jag personligen inte stötta ett bolag som använder sig av modernt slaveri för att ta fram dem. De har hur mycket pengar som helst, och de skulle kunna förbättra villkoren för sina arbetare om de ville.

Ars Technica skrev för många år sedan en artikel Gates vs. Jobs: Who is the Nice Guy? där de jämförde Microsofts grundare Bill Gates med Apples grundare Steve Jobs:

… it’s hardly fair to paint Jobs in a purely negative light when many CEOs and other well-compensated executives give little or nothing to charity. However, if charitable giving and working to solve problems outside the technological sphere is your criteria, Gates comes out looking a lot better than Jobs. Jobs did start a charitable foundation in the 1980s, but gave it up once he ”discovered how time-consuming such business can be.”

Min tolkning är att Steve Jobs och Apple inte bryr sig om något annat än sina produkter och sina användare. Och om man läser Jonathan Sulos blogg, så verkar de inte bry sig om sina användare heller.

Vidare läsning:

5 reaktioner till “Apple is Evil.”

 1. Tänker du på samma sätt när det gäller inköp av hammare, bensin, möbler, kläder eller bilar?

  Jag säger verkligen inte att det är fel det du säger, men min hypotes när det gäller byte av OS så är det pga att man är nyfiken och vill lära sig ny teknik för att sedan rationalisera beslutet efter att det redan är taget.

  För att agera djävulens advokat så tycker jag att de häftigaste open source projekten just nu är LLVM och Webkit vilka båda två har ett starkt stöd av både Apple och Google.

  ”inte lämna svar på flera viktiga frågor” låter som journalistisk narcissism som sprider sig som en löpeld, de får väll gräva lite själva (vilket seriösa journalister har gjort och kommit fram till samma slutsats, Apple gör inte tillräckligt).

 2. Daniel: Ja. Jag är inte ute efter att smutskasta just Apple, men eftersom det är ett populärt företag som det går bra för, och som ibland höjs till skyarna, ville jag lyfta fram deras ”smutsiga” sida.

  Jag försöker vara en informerad konsument och köpa av företag som gör ”det rätta”, dvs som värnar om mänskliga rättigheter, bidrar till ett bättre samhälle och en bättre miljö. Det är dock väldigt svårt eftersom jag inte vet allt!

 3. Eftersom nästan alla andra dator och elektronik företag i världen tillverkar i samma område i Kina, kanske det vore lite mer balanserat att inte bara nämna Apple? Kan nog vara sant det du skriver om Apple och Foxconn, men då är nog det samma sant om många andra företag också.

  1. Du har en poäng, men jag tyckte att det var viktigare att visa att just Apple inte är godheten själva, eftersom …

   1. Apple är större än ”nästan alla andra dator och elektronik företag i världen”.
   2. Det råder en viss Apple-hysteri där Steve Jobs hyllas som en frälsare och ”alla” vill ha en iPhone och iPad.
   3. Jag hittade bara information om Apple (måhända färgat av mina förutfattade meningar).

Kommentarer inaktiverade.