Permalänksstruktur för bloggar

De permanenta länkarna till inlägg på din blogg bör följa någon av dessa strukturer:

 • /2011/04/05/permalanksstruktur-for-bloggar
 • /2011/04/permalanksstruktur-for-bloggar
 • /2011/permalanksstruktur-for-bloggar

Det finns flera bra anledningar till varför just dessa strukturer är rekommenderade för bloggar, istället för något av dessa sämre val:

 • /214/permalanksstruktur-for-bloggar
 • /214 eller /?p=214
 • /permalanksstruktur-for-bloggar

De rekommenderade adresserna innehåller relevant information om blogginlägget. Det kanske inte ser så viktigt ut vid en första anblick, men läs Kyle Neaths inlägg om URL-design så kanske du ändrar dig.

URLs are for humans. Design them for humans.

En länk som innehåller datum talar om för besökaren (eller den som ser adressen utan att besöka sidan) att det är ett blogginlägg eller en daterad artikel samt ungefär när den skrevs. Länkar som bara innehåller inläggets titel ger ingen ledtråd om att det är ett blogginlägg eller när det skrevs.

Om man tar bort delar av adresserna, får man fortfarande begripliga adresser som leder till något meningsfullt. /2011/04 leder till ett arkiv med alla inlägg från april 2011 och /2011 leder till ett arkiv med alla inlägg från 2011. De sämre alternativen är meningslösa om man bryter isär dem, och det är inte uppenbart vad adressen till ett arkiv är.

På bloggen Entreprenörd har jag av SEO-skäl använt adresser av typen /permalanksstruktur-for-bloggar, men på mina nya bloggar har jag gått över till /2011/04/permalanksstruktur-for-bloggar. Matt Mullenweg gillar också detta format.

En ytterligare bonus är att WordPress kan få prestandaproblem med vissa av de sämre permalänkarna:

For performance reasons, it is not a good idea to start your permalink structure with the category, tag, author, or postname fields.

2 reaktioner till “Permalänksstruktur för bloggar”

 1. Jag är en av de som förespråkar korta med endast slug. Här är mina rekommendationer: http://www.seo-guide.se/filnamn

  Men om det är en blogg, kommer alltid att vara en blogg och datumet har betydelse för inlägget, och inläggen inte uppdateras så håller jag med dig.

  Men i många fall som till exempel min engelska blogg så har datumet inte så stor betydelse alls och hör inte alls hemma i URLen. Jag uppdaterar ibland mina artiklar, skriver om dem, återpublicerar dem, flyttar till en annan kategori osv och jag har alltid kvar samma URL. Jag bytar aldrig URLer på mina artiklar och kan därför tillgodoräkna mig alla inlänkar och ranking. 301 kommer inte i närheten av samma effekt som att inte ändra URLen.

  Det är faktiskt det som är det viktigaste, att man inte ändrar på sina URLer. Se gärna http://www.w3.org/Provider/Style/URI skrivet av Tim Berners-Lee.

  Nu kanske det är mode att ha med årtalet och månad i URLen. Om 10 år är det kanske inte så. Vinnarna är de som inte ändrar sina URLer.

  Om du till exempel skriver en väldigt bra guide här på bloggen som du uppdaterar regelbundet varje år. Tyvärr hade jag säkert hoppat över att klicka på den länken i Googles SERPs eftersom jag hade sett direkt på URLen att den var gammal och förmodligen inte aktuell.

  Man bör heller inte avsluta med / om URLen inte betecknar ett slags index. Men det är inte så viktigt.

  Att WordPress har minimala prestandaproblem är ju inget man kan ta hänsyn till. Vi kanske inte ens använder WordPress om ett antal år men du vill ju ha kvar samma URLer.

  Det här med URLer är något som intresserat mig länge och jag tycker det är synd att så många gör fel, bytar URLer, skippar redirects, bryter sina länkar osv.

Kommentarer inaktiverade.