WordPress-prestanda på webbhotell

För drygt en månad sedan installerade jag WordPress på ett par svenska webbhotell för att på något sätt mäta prestandaskillnader mellan dem på ett verkligt sätt. Jag skapade alltså identiska bloggar och använde sedan Pingdom för att mäta svarstiderna mellan 13 september och 20 oktober.

Resultat

Webbhotell Genomsnitt Min-Max
Binero 1644 ms 799-2540 ms
Loopia 1875 ms 1061-5498 ms
Space2u 539 ms 337-2300 ms
Surftown 515 ms 356-1417 ms

Svarstiderna gäller endast från Pingdoms servrar i Stockholm och Köpenhamn. Jag tycker inte att svarstiderna från övriga världen är lika intressanta.

Svarstiden är alltså den tid det tar från att Pingdom kontaktar servern till dess att bloggens förstasida har genererats och skickats tillbaka. Det inkluderar exekvering av PHP-kod och hämtning av data från MySQL-databas, men inte hämtning av bilder, Javascript, stilmallar etc.

Resultatet säger ju tydligt att Binero och Loopia är betydligt långsammare än Space2u och Surftown. Svarstiderna är också betydligt jämnare hos de snabbare webbhotellen. Jämför Loopia till vänster och Surftown till höger:

Loopia Surftown

Notera att det här testet inte är ett belastningstest, som visar hur webbsidan svarar under stor belastning med många besökare, utan endast testar en besökare i taget.

Upplevelser

Hos alla webbhotell kunde jag installera WordPress med något slags installationsskript. Uppgradering av både WordPress och plugins fungerade också från start, men hos Space2u och Surftown måste man fylla i ftp-uppgifterna manuellt.

Uppgradering gick absolut långsammast hos Surftown.

Hos Space2u var jag tvungen att redigera wp-config.php och ändra variabeln WP_LANG för att kunna välja svensk WordPress, hos övriga behövdes det inte.

Binero aktiverade automatiskt tillägget WP Super Cache (jag avaktiverade dock det för testet).

Hos Space2u måste man betala 295 kr per extra domän och det dröjer till klockan 4 på morgonen nästa dag innan den aktiveras. Hos övriga kan man lägga till nya domäner direkt och utan kostnad.

Webbhotellen

Jag registrerade ett vanligt webbhotell hos fyra leverantörer. Några hade jag redan oanvända konton hos sedan tidigare, och använde då dem istället för att skapa nya.

Namn Kostnad Registreringsdatum
Binero 69 kr/mån 7 maj (nya plattformen)
Loopia 83 kr/mån 29 december
Space2u 119 kr/mån 10 september
Surftown 61 kr/mån 10 september

Till varje konto kopplade jag sedan ett oanvänt domännamn.

Det är förstås möjligt att de nyare kontona ligger på servrar som inte har så många andra konton, och de äldre kontona ligger på överfulla servrar. Det får gärna någon kommentera.

Bloggarna

Varje blogg har den svenska versionen av WordPress 3.01 och använder standardtemat Twenty Ten med standardwidgets. Inga tillägg är aktiverade.

Jag la in tre artiklar med varierande längd av Lorem Ipsum (dock exakt samma på de olika bloggarna).

11 reaktioner till “WordPress-prestanda på webbhotell”

 1. Seriös test. Det gillar vi.

  Har själv allt hos Loopia. Och har märkt att det laggar lite ibland. Speciellt om man har ett tyngre tema. Men har inte vågat byta, så alternativen många gånger kan vara värre. Men ditt inlägg gör att man kanske törs prova på om det blir olidligt.

  Du kanske kan göra en uppföljande artikel som visar skillnaden om man har en dedikerad server. Det skulle vara intressant och se vad som händer då.

  Tack,
  -Marcus

 2. Tack för ett utmärkt test. Inte bara siffror, utan även lite om dina egna upplevelser. Det ger ofta mer än bara ren statistik. 🙂

  Vi kommer inom en snar framtid introducera safe_mode=off för våra PHP5-servrar, så man bland annat slipper skriva in sina FTP-uppgifter manuellt – även om man kan lösa det genom att ange uppgifterna i sin wp-config.php. Vi har just nu ett betatest igång med några tusen av våra kunder, och så snart det är avklarat så påbörjar vi utrullning på resten av våra PHP5-servrar. (Kunder på PHP4-servrar: hör av er till supporten så blir ni uppgraderade till PHP5!)

  Men med våra nya server-konfiguration så skippar vi ”FTP-lagret” helt och hållet och gör det både snabbare och smidigare att hålla sin blogg uppdaterad.

  Det är ju en fördel för både oss som leverantör, och för dig som kund. 🙂

 3. Hej!

  69 kr/månad som det står att Bineros hosting kostar, gäller bara för privatpersoner. ”Företagspaketet” kostar 138 kr/mån.

  Kanske saknar betydelse i det här sammanhanget, men eftersom jag antar att denna blogg vänder sig till företag snarare än privatpersoner så…

  Tack för ordet.

Kommentarer inaktiverade.