Entreprenören bakom framtidens biljettsystem

Benny Kvist

Det här är ett gästinlägg av Benny Kvist.

Mina första steg på entreprenörsbanan tog jag när jag var liten. Vi satte upp skyltar vid stora vägen där vi annonserade om vår loppmarknad och lockade in bilar. Det kom många som undrade var loppisen var. ”Här!” sa vi stolt och visade upp vårt lilla campingbord med leksaker som vi hade tröttnat på. Vi provade även att odla sallad som vi sålde från vår lilla lekvagn, kringdragandes i grannskapet.

Jag blev färdig med min civilingenjörsutbildning i början av 2010. Under studietiden mognade det sakta fram att jag skulle bli egenföretagare. Utbildningen har präglats mycket av entreprenörskap vilket självklart har påverkat mig en del.

Eftersom jag är en person som har mycket idéer och visioner som jag vill förverkliga, behöver jag satsa fullt ut. Att skapa en egen verksamhet är lite svårare att göra vid sidan av ett heltidsjobb eftersom dygnet bara har 24 timmar – och jag vill inte ångra senare i livet att jag aldrig tog chansen. Nu är verkligen rätt tid för mig och jag har möjlighet att leva på en liten budget. Det är nu det gäller!

Jag har under min studietid skapat webbsidor och jobbat med affiliatemarknadsföring, vilket idag ger betydande intäkter. Tack vare det tillsammans med lite sparkapital och sporadiska försäljningar av domäner har jag klarat mig hittills. Nu när jag har börjat jobba heltid med mitt företag behöver jag satsa seriöst och siktar på att ta fram egna produkter som jag kan tjäna pengar på.

biljett.com växer fram

Jag köpte domänen biljett.com för nästan 2 år sedan på andrahandsmarknaden. Den kostade sin slant, men jag tyckte att domänen var värdefull och hade stor potential. Det ligger väldigt nära till hands att köpa biljetter på Internet — och eftersom biljett.se ägs av Ticnet, finns det inget bättre domännamn att bygga ett varumärke kring.

Då visste jag inte direkt hur tjänsten skulle se ut. Jag såg domänen mer som en investering inför framtiden tills jag var redo att göra något vettigt med den. Först hade jag planer på att sälja biljetter som affiliate åt andra aktörer. (Att ge mig in på svarta börsen för biljetter var aldrig något alternativ eftersom jag är lite emot att biljettförmedlare fullkomligt rensar marknaden vid biljettsläpp och säljer biljetterna vidare för flera gånger pengarna som många inte har råd med.)

Under 2009 började jag inse vad biljett.com skulle användas till. Det skulle bli ett biljettsystem online för alla typer av evenemang som behöver en biljettfunktion. Så här skulle jag kort förklara tjänsten: ”biljett.com erbjuder arrangörer att sälja biljetter till sina evenemang på ett enkelt och effektivt sätt”.

Förra året arrangerade Apprikos (dåvarande Davén Data) en affärsidé-tävling där första pris var 24 timmar gratis webbutveckling. Då var jag inte sen att hänga på. Att juryn, som bestod av välkända internetentreprenörer, röstade fram biljett.com som bästa affärsidé var ett väldigt gott tecken. Priset möjliggjorde att en fungerande grundversion av biljett.com kunde tas fram, vilket har varit otroligt värdefullt för mig.

Under utvecklingsprocessen har Christian på Apprikos kommit med kreativ feedback på tjänsten, vilket visar på engagemang och förståelse för biljett.com och dess funktion. Med flera synsätt på och idéer om tjänsten kan man lättare komma fram till ett bra resultat. Tankar har hela tiden bollats fram och tillbaka, vilket har skapat en slags teamkänsla. Jag själv tog fram en enkel men fungerande design, så att Christian kunde fokusera på det ”under motorhuven”.

Efter att alla bitar fallit på plats med utveckling av webbtjänsten, betallösning och användningsavtal med hjälp av jurist, var det äntligen dags att lansera tjänsten. Pressmeddelanden skickades ut och nu har jag några arrangemang på biljett.com där biljettförsäljningen är i full gång.

För att biljett.com ska kunna lyfta kommer det självklart kräva mycket och fokuserat arbete. Fler arrangörer kommer hittas med hjälp av marknadsföring och direktförsäljning. Jag får en del coachning genom nyföretagarprogrammet Kickstart samt av en mentor jag har, vilket är mycket värdefullt för mig. Det kommer leda till en mer slipad strategi samt öka mina chanser att lyckas.

Benny Kvist intervjuades också i Västerås-tidningen VLT 22 september. Han bloggar på Holding.nu och Biljettbloggen.